Drava

Kulturne su znamenitosti uz rijeku Dravu posebno povezane s povijesnim događajima na ovom području. Brojna arheološka nalazišta svjedoče o ranom naseljavanju, a autentičnu kulturnu baštinu trude se očuvati i mnoga lokalna društva i organizacije.


Na putu uz Dravu ćete moći posjetiti razne muzeje, crkve i dvorce te doživjeti brojne tradicionalne proslave, od kojih će mnoge prikazivati stare običaje koje ovdje, možda više nego bilo gdje drugdje, ne namjeravamo zaboraviti.

Usprkos tome što rijeka Drava teče kroz urbana središta i na nekim je dijelovima ograđena umjetnim nasipima i jezerima hidroelektrana, čini se da to uopće ne ometa njezin suživot s prirodom. Među bregovima i po ravnici rijeka polako teče svojim koritom i pruža utočište mnogim životinjskim i biljnim vrstama.

 

Zbog biotske raznovrsnosti uz Dravu su svoje mjesto našli mnogi parkovi prirode koji svoje biljno i životinjsko bogatstvo pokazuju svima koji ga žele vidjeti i okusiti na vlastitoj koži. Kao aktivne sportaše bez dvojbe će vas privući i druge sportske aktivnosti koje se nude na Dravi ili uz nju. Po rijeci se možete spustiti čamcem, a vrlo je popularan i ribolov.

 

Uz Dravu postoji biciklistička ruta Dravu route za one koji prakticiraju taj vid turizma. Na putu se možete zaustaviti u klasičnim toplicama ili se pak umočiti u Varaždinsko jezero. Ono je već godinama omiljeno kupalište koje tijekom vrućih ljetnih dana pruža ugodno osvježenje nogama umornim od vožnje bicikla.