Iron Curtain Trail

Turistička zajednica grada Koprivnice jedan je od ukupno 15 partnera projekta Biciklističke rute Željezne zavjese, EuroVelo rute br. 13, za područje Republike Hrvatske i Mađarske financiran iz programa South East Europe. Projekt je u provedbi i traje gotovo do kraja 2014., zadatak hrvatskog partnera je da definira trasu od Međimurske pa do Osječko - baranjske županije te istu ugradi u rutu Željezne zavjese.

 

Projekt je težak 1.403.441,05 eura od čega Europska unija sufinancira 85%. Grad Koprivnica također će se nalaziti na Ruti Željezne zavjese, a svi kulturni i turistički sadržaji našeg grada biti će predstavljeni na zajedničkoj internetskoj stranici i ostalim promotivnim materijalima EuroVelo ruta.

 

U Koprivničko-križevačkoj županiji EuroVelo ruta slijedit će biciklističku magistralu Drava Route. Dijelovi rute u ostalim hrvatskim županijama moraju se dodatno uskladiti s planiranim pravcem Rute Željezne zavjese. Konačna odluka o cjelokupnoj dionici u Hrvatskoj i Mađarskoj bit će donesena do kraja mjeseca studenoga, nakon čega slijedi zajednička obrada podataka i izrada promotivnih materijala.

 

EuroVelo ruta br. 13 duga je više od 7000 km i prati umjetnu granicu kojom je Europa bila podijeljena nakon 2.Svjetskog rata od Skandinavije do Crnog mora. Do kraja 2014.godine ruta će biti dovršena i ponuđena na korištenje ciklo-turistima iz cijelog svijeta. 

 

Michael Cramer, član Europskog parlamenta i utemeljitelj Rute Željezne zavjese obišao je područje uz Dravu u Hrvatskoj i Mađarskoj u ljeto 2012.godine, kada je posjetio i Koprivnicu.  G. Cramer, koji se uvjerio u vrijednosti i ljepotu dravskog krajolika u našoj zemlji, svesrdno se zalaže za što veći udio teritorija Republike Hrvatske u biciklističkoj ruti Željezne zavjese.

web Iron Curtain Trail - http://www.ict13.eu/