Renesansni festival plijenio magijom

Koprivnički Renesansni festival je u svom 12. izdanju potvrdio status manifestacije s dušom i omiljene obiteljske destinacije. U atraktivnim sadržajima četiri dana uživalo je više od 40 000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a čak 1300 kostimiranih sudionika iz 11 zemalja uložilo je maksimum truda, iskustva i znanja kako bi što vjernije dočarali mistično razdoblje kasnog srednjeg vijeka. Svoje majstorsko i trgovačko umijeće pokazalo je više od 200 obrtnika iz nekoliko zemalja, a posebnu pažnju plijenili su travari i proizvođači eliksira koji su predstavili niz ljekovitih i kozmetičkih pripravaka od koprive i bilja. Hit je bio jedinstveni parfem od kopriva Urtica kojeg je iskušalo 1565 posjetitelja čime je oboren Guinnessov rekord u testiranju miomirisa. Parfem od koprive isprobao je i osvajač brončane medalje na svjetskom atletskom prvenstvu Stipe Žunić koji je bio počasni gost Renesansnog festivala. Stipe se okušao i u renesansnom ragbiju te gađanju lukom i strijelom pokazavši svoju sportsku svestranost.

– Nisam mogao ni zamisliti koliko je ogroman Renesansni festival i koliko se pazi na svaki detalj od odjeće i obuće, do hrane i prikaza sportskih aktivnosti iz tog razdoblja. Oduvijek sam želio gađati lukom i strijelom i baš sam sretan što sam za to imao priliku u prelijepom renesansnom okruženju - istakao je najbolji hrvatski atletičar.

Na festivalu je sudjelovalo 36 viteških i renesansnih skupina iz zemlje i inozemstva koje ni visoke temperature nisu spriječile da u punoj opremi, koja teži i do 40 kg po vitezu, prikažu vještine mačevanja, pucanja iz vjernih replika oružja i viteški način borbe. Vrlo dojmljiv je bio noćni napad na grad s vatrenim katapultima i strijelama kojemu je Koprivnica opet obranjena, a vatreni show-u Koprivničkih mušketira i haramija u kojem se koriste isključivo prirodni materijali oduševio je sve  posjetitelje. Velike simpatije izazvali su i dječji renesansni vrtići, nastamba gubavaca, razni likovi poput guščarice, kmetova, bogca, koji su oživjeli vrijedni koprivnički volonteri.

 Ponosni smo što je i ovaj festival, kao najveća županijska manifestacija, protekao bez i jednog incidenta, nezgode ili ozljede unatoč korištenju različitog oružja i vatrenih efekata te brojnim otvorenim ognjištima na kojima se pripremala hrana i kuhalo pivo od kopriva. Jako nam je bitna sigurnosti sudionika i posjetitelja što je itekako teško postići na manifestaciji povijesnog tipa na otvorenom i zadovoljni smo što smo u tome u potpunosti uspjeli. Nama nije jedini cilj povećanje broja posjetitelja, važnije nam je stvaranje što ugodnije atmosfere i podizanje razine zadovoljstva kako onih koji posjećuju manifestaciju tako i onih koji je nose na svojim leđima - naglašava Renato Labazan, kreator Renesansnog festivala i direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.

Renesansni festival, koji je treći put za redom proglašen za TOP događanje u zemlji imao je i jedinstvenu kulinarsku ponudu s jelima od divljači, kaša i kopriva, iznjedrio je novog kulinarskog kralja- u međunarodnom natjecanju kuhara titulu je osvojio Dragan Visković iz Dramlja, te je u potpunosti opravdao status Superbrandsa. Koprivnica je tijekom vikenda postala prava turistička meka i primjer kako se odličan turistički proizvod koji doprinosi gospodarstvu cijelog kraja može raditi i bez mora.